Ακρόαση άρθρου......

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Όλοι έχουμε τρωτά σημεία και κάποιες φορές γινόμαστε ευάλωτοι. Η διαφορά έγκειται στο πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις αδυναμίες μας. Τις αποδεχόμαστε και νιώθουμε άνετα να είναι εμφανείς ή νιώθουμε άβολα που υπάρχουν και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τις κρύψουμε, οπότε κατ’ επέκταση βρισκόμαστε σε διαρκή πίεση και άγχος, προσέχοντας την κάθε μας κίνηση στη λεπτομέρειά της;

Επειδή, οι αδυναμίες υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα, είναι δε από τα χαρακτηριστικά μας ως άτομα και μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του χαρακτήρα μας δημιουργούν τον εαυτό μας, που είναι μοναδικός και ξεχωριστός, θα ήταν πιο εποικοδομητικό εάν τις εντοπίζαμε και στη συνέχεια τις αποδεχόμασταν. Έτσι, θα γνωρίζαμε όλες τις πτυχές μας και θα αγαπούσαμε τον εαυτό μας στο σύνολό του, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο σίγουροι και ήρεμοι, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να μπορούμε να σταθμίζουμε πιο ρεαλιστικά τις καταστάσεις.

Επίσης, θα είμαστε πιο αληθινοί και θα φερόμαστε πιο αυθόρμητα, απαλλαγμένοι από το άγχος να παρουσιάσουμε μόνο τα δυνατά μας σημεία, οπότε οι σχέσεις μας θα είναι πιο ξεκάθαρες και σαφείς και τα άτομα του περιβάλλοντός μας θα μας αποδεχτούν κι εκείνα με τα αδύναμα και τα δυνατά μας σημεία. Θα γίνουμε πιο προσιτοί, θα μας γνωρίσουν καλύτερα και έτσι θα έρθουμε πιο κοντά με τα πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν, όπως ο σύντροφός μας, η οικογένειά μας, οι φίλοι μας.

Επιπροσθέτως, όταν κατανοήσουμε και αποδεχτούμε ότι έχουμε κι εμείς αδυναμίες, θα είμαστε πιο επιεικείς και δεκτικοί και στις αδυναμίες και τα λάθη των άλλων ανθρώπων, θα μπορούμε να αντιληφθούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πιο κοντινοί μας με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και θα είμαστε πιο διαθέσιμοι να τους στηρίξουμε, ενώ όταν θα χρειαζόμαστε εμείς στήριξη θα αρχίσουμε να τη ζητάμε χωρίς να ντρεπόμαστε και να δεχόμαστε τη βοήθεια δικών μας ανθρώπων, που θα είναι πρόθυμοι να είναι δίπλα μας στα δύσκολα.

Αλλά και στον επαγγελματικό τομέα το να ξέρουμε και να έχουμε αποδεχτεί τις αδυναμίες μας θα είναι χρήσιμο. Όταν είμαστε ειλικρινείς, ο εργοδότης, οι συνάδελφοι ή οι εργαζόμενοί μας θα ξέρουν τι να περιμένουν από εμάς, εμείς θα ξέρουμε σε τι και σε ποιο βαθμό μπορούμε να αποδώσουμε και έτσι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ό,τι αναλάβουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, αφού δεν θα έχουμε καλλιεργήσει μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που μπορούμε να εκπληρώσουμε.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βίκυ Κάουλα - Ψυχοθεραπευτής

Βίκυ Κάουλα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Βίκυ Κάουλα έχει λάβει εκπαίδευση στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Eίναι επίσης απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής...