Ακρόαση άρθρου......

Ghost sickness: μία επίμονη ενασχόληση με το θάνατο και όσους έχουν πεθάνει, που συχνά παρατηρείται σε μέλη πολλών Αμερικάνικων φυλών Ινδιάνων. Διάφορα συμπτώματα μπορούν να αποδοθούν σε αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των εφιαλτών, της αδυναμίας, του αισθήματος κινδύνου, της απώλειας της όρεξης, της λιποθυμίας, της ζάλης, του φόβου, του άγχους, των ψευδαισθήσεων και της απώλειας της συνείδησης.

Hwa-byung: ένα λαϊκό σύνδρομο της Κορέας που στα ελληνικά μεταφράζεται κυριολεκτικά ως σύνδρομο θυμού και αποδίδεται στην καταστολή του θυμού. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η αϋπνία, η κόπωση, ο πανικός, ο φόβος επικείμενου θανάτου, ένα δυσφορικό συναίσθημα, δυσπεψία, ανορεξία, δύσπνοια, γενικευμένα άλγη και πόνοι και ένα αίσθημα μάζας στο επιγάστριο.

Sangue dormido: ένα σύνδρομο που απαντάται μεταξύ των νησιώτικων πληθυσμών του Πορτογαλικού Πράσινου Ακρωτηρίου. Περιλαμβάνει τρόμο, πόνο, αιμωδίες, παράλυση, σπασμούς, αποπληξία, τύφλωση, καρδιακό επεισόδιο, λοίμωξη και αποβολές.

Locura: όρος που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική από Λατίνους για να αναφερθούν σε μια σοβαρή μορφή χρόνιας ψύχωσης. Η κατάσταση αποδίδεται σε μια κληρονομούμενη ευαλωτότητα, στην επίδραση πολλών δυσκολιών στη ζωή ή σε ένα συνδυασμό των δυο παραγόντων. Στα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα άτομα με locura περιλαμβάνονται η ασυναρτησία, η διέγερση, οι ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, η μη προβλεψιμότητα και η πιθανή βία.  

Spell: μια κατάσταση έκστασης, στην οποία τα άτομα «επικοινωνούν» με πεθαμένους συγγενείς ή πνεύματα. Ενίοτε η κατάσταση σχετίζεται με σύντομα επεισόδια μεταβολής της προσωπικότητας. Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται μεταξύ των Αφρο-Αμερικάνων και των Ευρω-Αμερικάνων από τις νότιες ΗΠΑ. Θεωρούνται ψυχικά γεγονότα στη λαϊκή παράδοση, αλλά μπορεί να παρερμηνευτούν ως ψυχωτικά επεισόδια σε κλινικά πλαίσια.  

Ψυχωτικές αντιδράσεις qi-gong: οξέα, περιορισμένα σε χρόνο, επεισόδια που χαρακτηρίζονται από αποσυνδετικά , παρανοειδή ή άλλα ψυχωτικά ή μη ψυχωτικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μετά τη συμμετοχή στην Κινέζικη λαϊκή πρακτική προαγωγής της υγείας qi-gong. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα άτομα που εμπλέκονται στην πρακτική. 

Σύνδρομο του Παρισιού: Το λεγόμενο Σύνδρομο του Παρισιού εκδηλώνεται –για άγνωστο ακόμη λόγο– συχνότερα στους Ιάπωνες τουρίστες απ' ότι σε άλλους υποπληθυσμούς. Έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως «η ουρική αρθρίτιδα του 21ου αιώνα», ένα πρόβλημα που απασχολεί μόνο την ελίτ. Περιγράφει τη διάψευση των προσδοκιών που βιώνουν οι τουρίστες όταν ταξιδεύουν στο Παρίσι και περιμένουν να λιποθυμήσουν από την ομορφιά του, όμως τελικά καταλήγουν να απογοητεύονται. Δύο μελέτες, μία που πραγματοποιήθηκε το 1998 και μία που πραγματοποιήθηκε το 2004, δείχνουν πως το πολιτισμικό σοκ και η απογοήτευση λόγω της εξιδανικευμένης εικόνας του Παρισιού έχουν οδηγήσει Ιάπωνες τουρίστες να εκδηλώσουν έντονο στρες και συμπτώματα νευρικού κλονισμού.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αικατερίνη-Μαρία Ποπρέλκα

poprelka aikateriniΨυχολόγος, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου. Φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα: Κλινική Νευροψυχολογία- Νοητικές Νευροεπιστήμες. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Έγκαιρη Παρέμβαση στη Ψύχωση....