Ακρόαση άρθρου......

Η μάχη των 2 κόσμων. Στην σημερινή μας κοινωνία όλα μοιάζουν να συμβαίνουν τόσο γρήγορα γύρω μας που συχνά καταλήγουμε να έχουμε τον έλεγχο μόνο για το 50% αυτών που λέμε και κάνουμε – καμιά φορά ούτε τόσο.

Δυστυχώς όμως, αυτοί οι ρυθμοί πολλές φορές κοστίζουν στην σχέση μας και ως επέκταση και στον εαυτό μας.  

Πόσοι καυγάδες και πόσες παρεξηγήσεις έχουν ξεπηδήσει από το πουθενά, μόνο και μόνο από σφάλμα επικοινωνίας ή ένταση της στιγμής!

Έχουμε ποτέ όμως αναρωτηθεί αν ο σύντροφος μας στις διενέξεις μας μοιράζεται την ίδια οπτική με εμάς για αυτά που συμβαίνουν και αυτά που λέγονται; Και αν ναι, τότε γιατί υπάρχουν διαφωνίες και εκνευρισμός ανάμεσα σε 2 ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια οπτική γωνία;

Αν πάλι ο καθένας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από την πλευρά του, τότε τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή την διαφοροποίηση, και ακόμη πιο σημαντικό: Πώς καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε πραγματικά με τον άνθρωπό μας αν όντως για κάθε τι που μας κάνει να βγάζουμε σπίθες από τα μάτια, εμείς δεν μπορούμε να δούμε την πλευρά του – πόσο μάλλον να καταλάβουμε το πως αισθάνεται… 

Η δύναμη της ερμηνείας

Είναι προσωπική μου γνώμη πως η αρχή του κακού βρίσκεται στις ερμηνείες – και προσέξτε, δεν θα πω ‘λάθος’ ερμηνείες, γιατί η κάθε ερμηνεία αντιπροσωπεύει τον της στιγμής κόσμο του καθενός και έτσι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως λάθος ή σωστή. 

Ο καθένας μας λοιπόν ερμηνεύει οτιδήποτε του συμβαίνει καθημερινά με τον δικό του τρόπο, και οι ερμηνείες που δίνει στα γεγονότα συνήθως έχουν την βάση τους σε προσωπικές εμπειρίες και προσωπικά δεδομένα. Αυτή όμως είναι και η φυλακή μας, το ότι κάνουμε ερμηνείες για το τι συμβαίνει χωρίς να επικοινωνούμε με τον άλλον, και εκείνος με την σειρά του αν δεν έχει επικοινωνήσει με εμάς βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. 

Ο Χάρης και η Ζακλίν

Ο Χάρης και η Ζακλίν είναι παντρεμένοι μόλις 3 χρόνια τώρα. Νιώθουν πως γενικά είναι καλά μαζί, αλλά που και που υπάρχουν μικρο-πράγματα που προκαλούν μεγάλη ενόχληση στην σχέση. Τελευταία αυτά τα μικρο-πράγματα έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα αλλά και πιο συχνά. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Η Ζακλίν λέει συνεχώς στον Χάρη το πόσο την ενοχλεί που δεν την βοηθάει στο μάζεμα του τραπεζιού μετά από κάθε τους γεύμα. Η γυναίκα ερμηνεύει αυτή την συμπεριφορά του συντρόφου της ως απάθεια και έλλειψη σεβασμού. Νιώθει πως εκείνος δεν αντιλαμβάνεται το πόσα κάνει για αυτόν και την σχέση τους, το πόσο αναλώνεται για χάρη του κάθε μέρα.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Ο Χάρης από την πλευρά του νιώθει πως τελευταία η σύντροφος του τον κρίνει συνέχεια και παραπονιέται πως όλο κάτι κάνει λάθος. Δεν μπορεί να καταλάβει αυτή την ‘ξαφνική’ αλλαγή, έχει αρχίσει να νιώθει πια μη-χρήσιμος, και ένοχος που είναι πάντα η αιτία να δυσαρεστηθεί η Ζακλίν. Ο Χάρης νιώθει ότι η μόνη λύση είναι να απομακρυνθεί για λίγο καιρό μέχρι η γυναίκα του να νιώσει πάλι ο εαυτός της, ίσως απλά να χρειάζεται τον χώρο της – άλλωστε και αυτός πολλές φορές νιώθει πως θέλει τον χώρο του για να ηρεμήσει. 

Το πρόβλημα εδώ είναι πως το ζευγάρι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει τις ανάγκες του και έτσι ενώ η Ζακλίν θέλει απλά περισσότερη προσοχή από τον Χάρη για νιώσει πως την εκτιμά, η συμπεριφορά της κάνει τον Χάρη να πιστεύει πως πρέπει να της δώσει χώρο, και να γίνει πιο απαθής καθώς οι πράξεις του προς την σύζυγο του τελευταία κρίνονται δυσμενώς.

Εδώ λοιπόν βλέπουμε το πως οι λάθος ερμηνείες μπορούν να φέρουν στην σχέση το χάος.

Το πολυτιμότερο δώρο και επίτευγμα σε μια σχέση είναι η επιτυχής επικοινωνία, χωρίς αυτή το ζευγάρι απομακρύνεται και μαραζώνει. Για να υπάρξει επικοινωνία, πρέπει ο άντρας και η γυναίκα να καταλάβουν αρχικά τις ανάγκες τους, το πως λειτουργούν, και μετά με σωστό τρόπο να μάθουν να επικοινωνούν αυτές τις πληροφορίες στον σύντροφο τους. Χωρίς επικοινωνία οι ‘λανθασμένες’ ερμηνείες παίρνουν φωτιά, και το ζευγάρι οδεύει προς την δυστυχία και όχι προς την προσωπική του ανάπτυξη!  

Ας μάθουμε λοιπόν να επικοινωνούμε την αλήθεια μας στον άνθρωπο μας, και αντί καθημερινά να απομακρυνόμαστε, να έρθουμε πιο κοντά! Μην ξεχνάμε πως μια υγιής σχέση δημιουργεί μια υγιή οικογένεια με ισορροπημένα παιδιά που μια μέρα θα κάνουν τις δικές τους οικογένειες με βάση αυτά που διδάχθηκαν από εμάς!  

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρτίνα Αθανασίου - Ψυχολόγος

Μαρτίνα Αθανασίου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στις ψυχοσωματικές παθήσεις και τις ορθές ανθρώπινες σχέσεις. Προσφέρει συνεδρίες θεραπευτικού χαρακτήρα δια ζώσης και διαδικτυακά, καθώς επίσης διευθύνει εκπαιδευτικές ομάδες στον κλάδο της ψυχικής υγείας. Είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS) και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ).