Ακρόαση άρθρου......

Τελικά, πόσο υφίσταται η αμφιφυλοφιλία στους ανθρώπους; Υπάρχει στα αλήθεια ως ένας ξεχωριστός σεξουαλικός προσανατολισμός ή απλώς είναι μία δίοδος, ώστε κάποιος να μην αισθάνεται εντελώς διαφορετικός από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας; 

Ο ορισμός της αμφιφυλοφιλίας

Η λέξη αμφιφυλοφιλία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση του ατόμου το οποίο έλκεται συναισθηματικά και σεξουαλικά από άτομα και των δύο φύλων. Ως σεξουαλικός προσανατολισμός, η αμφιφυλοφιλία είναι ένας από τους τρεις κύριους, με τους άλλους δύο να είναι η ομοφυλοφιλία και η ετεροφυλία. Ως παγκόσμιος όρος, χρησιμοποιείται η λέξη bisexuality και τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το σεξουαλικό προσανατολισμό χαρακτηρίζονται ως bisexuals ή bi.

Η αμφιφυλοφιλία ως σεξουαλικός προσανατολισμός είχε απορριφθεί πολλές φορές από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έλκονται συναισθηματικά από ένα φύλο, είτε το έτερο, είτε το δικό τους, και αυτό γεννά αμφιβολίες για το πόσο κάποιος μπορεί να αισθάνεται ισότιμη έλξη και για τα δύο φύλα. Η επιστημονική, ωστόσο, έρευνα έχει καταδείξει πως είναι ένας ξεχωριστός και αυτόνομος σεξουαλικός προσανατολισμός και τον περιγράφει ως ένα "συνεχές συναισθηματικό μοτίβο που περιλαμβάνει την αδιάλειπτη σεξουαλική έλξη και δραστηριότητα με άτομα του ίδιου και διαφορετικού φύλου". 

Οι κατηγορίες που επιρρίπτονται στα αμφιφυλόφιλα άτομα

Όπως κάθε σεξουαλικός προσανατολισμός που διαφέρει από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας και αποκλίνει από αυτό που θεωρείται ‘’φυσιολογικό’’, έτσι και η αμφιφυλοφιλία δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και να μην έχει δεχτεί διάφορες κατηγορίες κατά καιρούς.

Μια από τις κυριότερες κατηγορίες αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξή της, θεωρώντας πως αφορά ανθρώπους που είναι καθαρά ομοφυλόφιλοι, επιθυμώντας, βέβαια, να μην αντιμετωπίσουν την έντονη ομοφοβία της κοινωνίας. Έτσι, καταφεύγουν σε αυτή ώστε να μη δεχτούν έντονη κατάκριση, αφού θα δείχνουν στους άλλους πως νιώθουν σεξουαλικά συναισθήματα και για το αντίθετο απόαυτούς φύλο. Η έντονη αρνητική στάση απέναντι στο  συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό, ονομάζεται biphobia (αμφιφυλοφοβία).  

Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν υφίσταται πάντοτε, παρά το γεγονός πως υπάρχουν άτομα που καταφεύγουν σε αυτή, προκειμένου να "ελαφρύνουν’’ το κλίμα και να αποφύγουν τις έντονες ομοφοβικές αντιδράσεις. Άτομα που είναι αμφιφυλόφιλα στ' αλήθεια, δηλώνουν πως αυτό που τους έλκει πραγματικά είναι η προσωπικότητα του συντρόφου και όχι τόσο το φύλο στο οποίο μπορεί να ανήκει. Κατά διαστήματα, εκφράζουν ερωτικό ενδιαφέρον και για άτομα των δύο φύλων, επειδή πραγματικά αισθάνονται έλξη και όχι για να ελαφρύνουν τους ίδιους από τον ετεροσεξισμό της κοινωνικής καταπίεσης. 

Μία ακόμα κατηγορία που δέχονται τα bisexual άτομα είναι πως έχουν ασταθείς σχέσεις, επιθυμούν να αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι σεξουαλικά "αχόρταγοι". Οι bisexuals, παρόλα αυτά, δεν αποδέχονται αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως μπορούν και επιθυμούν να δένονται το ίδιο συναισθηματικά, εκτός από σωματικά, με τους συντρόφους τους, απλά πολλές φορές επιθυμούν να αποκτήσουν και άλλες πιο ανάλαφρες εμπειρίες, όπως άνθρωποι όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών.

Η καταπολέμηση των στερεοτύπων συνδράμει στην έρευνα για τη σεξουαλικότητα 

Η άρση των διακρίσεων που αφορά ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από τη νόρμα της πλειοψηφίας, βοηθάει στο να διευρυνθεί η έρευνα σχετικά με την ανθρώπινη και πολυδιάστατη ανθρώπινη σεξουαλικότητα, η οποία έχει διάφορους τρόπους έκφρασης.

Ίσως ο πολιτισμός του 21ου αιώνα να αφήσει περιθώριο στο να υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασης της σεξουαλικότητας, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ποιότητα του εκάστοτε συντρόφου, παρά στο φύλο στο οποίο ανήκει. Αυτή είναι και η απαραίτητη κόλλα που ενώνει δύο ανθρώπους αληθινά και ουσιαστικά.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.