Ακρόαση άρθρου......

Το άρθρο αυτό ξεκίνησε ένα βράδυ, παρέα με pop corn, βλέποντας Harry Potter με τα παιδιά μου.

Θα μου πείτε τι σχέση έχει ο Harry Potter με την αυτοφροντίδα;

Δεν θα αδικήσω τη σκέψη σας.

Κάποια στιγμή όμως κατά τη διάρκεια της ταινίας, οι πρωταγωνιστές λένε την εκπληκτική φράση «είμαστε οι επιλογές μας».

Είμαστε οι επιλογές μας λοιπόν.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν μας φροντίζουμε και μας δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν δεν βυθιζόμαστε στην κατάχρηση και στο αλκοόλ για να παγώσουμε τις σκέψεις μας και τη λήψη των αποφάσεων.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν ακούμε το σώμα μας.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν παρατηρούμε τη σωματοποίησή μας και ζητάμε βοήθεια από τους συμμάχους μας.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Είμαστε οι επιλογές μας όταν ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας, πριν αγχωθεί και πριν αγγίξει τα όριά του.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν αναζητάμε την εξέλιξή μας.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν διαβάζουμε και ακούμε ενδιαφέροντα podcasts.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν φροντίζουμε την υγεία μας, σωματική και ψυχική.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν δεν αφήνουμε το φόβο να μας κατακλύσει και το άγχος να μας καταλύσει.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Είμαστε οι επιλογές μας όταν δεν αμφισβητούμε τον εαυτό μας και το σώμα μας.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν δεν αφήνουμε τους άλλους να μας αμφισβητούν και να μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας, για τις σκέψεις μας, για τα θέλω μας και για όσα ονειρευόμαστε.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν δεν αφήνουμε τους άλλους να ξεσπούν επάνω μας τα δικά τους απωθημένα.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν επιλέγουμε ανθρώπους που να αξίζουν το χρόνο μας, που να διεκδικούν το χρόνο μας και να προσπαθούν να βρίσκουν χρόνο για εμάς.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν λέμε όχι και όταν θέτουμε όρια ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι αυτό θα βγάλει αγαπημένα μας άτομα από το comfort zone. 

Είμαστε οι επιλογές μας όταν δεν αφήνουμε τις ανοχές μας να ξεπεράσουν τα όρια των αντοχών μας. 

Είμαστε οι επιλογές μας όταν δεν αναζητάμε την αναγνώριση και την επιβεβαίωση μέσα στους άλλους, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αν δεν δώσουμε εμείς την αναγνώριση αρχικά στον εαυτό μας η αναγνώριση από τους τρίτους δεν θα μας είναι ποτέ αρκετή.

Είμαστε οι επιλογές μας λοιπόν...

Και σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή έναν θεραπευόμενό μου, που μου εξηγούσε ότι για εκείνον αυτοφροντίδα είναι να πάει στο φαρμακείο, για να αγοράσει μία ενυδατική κρέμα χεριών μετά την προπόνησή του, επειδή βλέπει ότι τα χέρια του είναι ταλαιπωρημένα και αφυδατωμένα.

Αυτό ήταν επιλογή του.

Τι υπέροχος ορισμός της αυτοφροντίδας γιατί αν με ρωτάτε αυτός είναι ο πραγματικός ορισμός της αυτοφροντίδας...να την επιλέγουμε και να υπάρχει μέσα στην καθημερινότητά μας και να μην αναλώνεται σε βαρύγδουπες δηλώσεις και εκφράσεις.

Μην εγκλωβίζεστε λοιπόν σε ιδανικούς και συχνά εξιδανικευμένους ορισμούς. Oι διαχειρίσεις μας πρέπει να είναι πιο ουσιαστικές και πιο ρεαλιστικές και απλά να δείχνουν τη φροντίδα προς τον εαυτό μας.

Είμαστε οι επιλογές μας λοιπόν και οι επιλογές μας πρέπει να δείχνουν την αυτοφροντίδα μας, τη συνειδητή και γεμάτη αυτοεπίγνωση αυτοφροντίδα μας.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν δεν ανεχόμαστε ghosting και δεν προσπαθούμε να το δικαιολογήσουμε, γιατί γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα αυτός που το έκανε θα το ξανακάνει.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν διαχειριζόμαστε το άγχος μας, αγκαλιάζοντάς το και αντιμετωπίζοντάς το ουσιαστικά, χωρίς να το αποφεύγουμε, χωρίς να το συντηρούμε και χωρίς να καταστροφοποιούμε.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν κάνουμε παρέα με ανθρώπους που μας εξελίσσουν και μας κάνουν να ονειρευόμαστε.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν φροντίζουμε το σώμα μας και τη διατροφή μας.

Είμαστε οι επιλογές μας όταν αγκαλιάζουμε ένα αρνητικό γεγονός και προσπαθούμε να βρούμε τα πατήματά μας μέσα από αυτό και να εξελιχθούμε μέσα από αυτό.

Είμαστε οι επιλογές μας, όταν διαβάζουμε, όταν μας προσέχουμε και όταν μας κοιτάζουμε με περηφάνεια στον καθρέφτη.

Είμαστε οι επιλογές μας λοιπόν και όχι μόνο οι σκέψεις μας.

Είμαστε οι επιλογές μας και όχι μόνο όσα φοβόμαστε.

Είμαστε οι επιλογές μας και αυτές πρέπει να καθρεφτίζουν τη συμβουλή που θα δίναμε στον καλύτερό μας φίλο...γιατί αν το σκεφτούμε αντικειμενικά ο καλύτερός μας φίλος βρίσκεται στον καθρέφτη μας και ο μεγαλύτερός μας εχθρός στο κεφάλι μας.

Ας μας επιλέξουμε λοιπόν...

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.