Ρωτήσαμε τους συναδέλφους μας στην ομάδα του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR, για τα βιβλία αυτογνωσίας που αν ως τώρα δεν έχουμε διαβάσει.... πρέπει οπωσδήποτε να τα διαβάσουμε μέσα στο 2023.

Η Έλλη, πριν μας δώσει τη σχετική λίστα επιλεγμένων βιβλίων, μας ζήτησε να γράψουμε το εξής:

Βάλτε στόχο, να  αφιερώνετε έστω λίγα λεπτά την ημέρα στο διάβασμα. Μπορείτε για παράδειγμα να διαβάζετε έστω 10 σελίδες, κάθε ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, στο τέλος του μήνα θα έχετε διαβάσει 300 σελίδες ή αλλιώς, ένα ολόκληρο βιβλίο!

Έχοντας εμπιστοσύνη στην ομάδα του βιβλιοπωλείου, σας παραθέτουμε 20 βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης που πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε στην λίστα σας. Με την πρόταση της Έλλης, μπορείτε να διαβάζετε ένα βιβλίο, κάθε μήνα, μέσα στο 2023!

Τα βιβλία αυτονωσίας που πρέπει να έχεις στη λίστα σου για το 2023

1. Αυτογνωσία και νόημα της ζωής - Rollo May

Το βιβλίο του Roll May προσφέρει μια πολύ καλύτερη δυνατότητα κατανοήσεως

  • των ψυχολογικών ζητημάτων του υγιούς ανθρώπου
  • της ανθρώπινης αγωνίας (το φυσιολογικό άγχος δείχνει έμπρακτα οτι ο άνθρωπος έχει αξίες) και
  • της ευδαιμονίας - ευτυχίας.

Οι αλήθειες που αποκαλύπτονται σ' αυτό το βιβλίο είναι πολύτιμες και με το πέρασμα του χρόνου γίνονται πολυτιμότερες... Ένα βιβλίο-σταθμός για μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων.

Αποκτήστε το βιβλίο Αυτογνωσία και νόημα ζωής από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

2. Η τέχνη της αγάπης - Erich Fromm

Στο κλασικό αυτό βιβλίο, "Η τέχνη της αγάπης", ο φημισμένος ψυχαναλυτής και κοινωνικός στοχαστής Έριχ Φρομ διερευνά την αγάπη απ’ όλες τις πλευρές και τις όψεις της - όχι μόνο τη ρομαντική αγάπη, που είναι διαποτισμένη από τόσες παρανοήσεις και τόσες μεγάλες προσδοκίες, αλλά επίσης την αδελφική αγάπη, την ερωτική αγάπη, την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, την αγάπη για τον εαυτό μας και την αγάπη για τον Θεό.

Αποκτήστε το βιβλίο Η τέχνη της αγάπης από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

3. Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας - Alice Miller

Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν την "αγάπη" τους.

Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα.

Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα σναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου.

Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτή την κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά. Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο.

Αποκτήστε το βιβλίο Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

4. Το φαινόμενο της προσκόλλησης - Peter Lovenheim

Η θεωρία της προσκόλλησης είναι κλασική και ευρέως αποδεκτή στον χώρο της ψυχολογίας. Όμως, είναι γνωστή πλέον και στο ευρύ κοινό, καθώς μας δείχνει ξεκάθαρα γιατί, πώς και ποιους αγαπάμε.

Στα θέματα περιλαμβάνονται:

Τι σημαίνει ασφαλής και μη ασφαλής προσκόλληση. Πώς οι εμπειρίες μας στην πρώιμη παιδική ηλικία δημιουργούν ένα «νοη­τικό μοντέλο» το οποίο ακολουθούμε στις μελλοντικές μας σχέσεις και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να αποκτήσουμε αυτογνωσία και ευτυχία. Γιατί οι ενήλικες που βίωσαν συγκεκριμένους, προβληματικούς, τύπους προσκόλλησης τείνουν να προσελκύουν ο ένας τον άλλον και πώς μπορούν να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο. Πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει υγιείς σχέσεις με τους γύρω του, ανεξάρτητα από την ανατροφή και τα βιώματά του.

Αποκτήστε το βιβλίο Το φαινόμενο της προσκόλλησης από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

5. Ο δρόμος της συνάντησης - Jorge Bucay

"Μας στηρίζω με όλη μου την καρδιά.
Αν, όμως, με πιέσεις να διαλέξω...
ανάμεσα σ' εσένα και σ' εμένα...
εμένα."

Ξέρουμε πού βρίσκεται κάθε πράγμα και κάθε άτομο που αγαπάμε, αλλά πολλές φορές δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε εμείς. Σαν να ξεχάσαμε τη θέση μας στον κόσμο. Μπορούμε πολύ γρήγορα να εντοπίσουμε τη θέση των άλλων, τη θέση που έχουν οι άλλοι στη ζωή μας, και καμιά φορά μπορούμε να προσδιορίσουμε ακόμα και τη θέση που κατέχουμε εμείς στη ζωή των άλλων. Έχουμε, όμως, ξεχάσει ποια θέση κατέχουμε εμείς στη δική μας τη ζωή.

Αποκτήστε το βιβλίο Ο δρόμος της συνάντησης από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

6. Το νόημα της ζωής - Viktor Frankl

Το Σεπτέμβριο του 1942, ο Φρανκλ και η οικογένειά του συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν. Ο Φρανκλ πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια σε τέσσερα διαφορετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, απογυμνωμένος από καθετί που τον συνέδεε με τη ζωή, μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσής του. Είναι συγκλονιστικό όμως το πώς γαντζώθηκε στη ζωή, και στην κατάφαση στη ζωή, και είναι συγκλονιστικά απλοί οι λόγοι για τους οποίους επιχείρησε, λυσσασμένα και λογικά μαζί, να μείνει ζωντανός.

Ο έρως και η γνώση συνθέτουν το νόημα της ζωής για τον Φρανκλ, και το προσωπικό του αυτό νόημα γίνεται ο πανίσχυρος κινητήρας που τον κρατάει στη ζωή. Και η αναζήτηση αυτού του Νοήματος είναι, εντέλει, η κινητήρια δύναμη των πάντων.

Ένα βιβλίο-σταθμός στην ανθρωπότητα. Ένα βιβλίο-ύμνος στον άνθρωπο.

Αποκτήστε το βιβλίο Το νόημα της ζωής από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

7. Θεραπεύοντας την ψυχή - Rolon Gabriel

Το "Θεραπεύοντας την Ψυχή" είναι ένα ζωτικής σημασίας βιβλίο το οποίο ξεκινά από την ψυχανάλυση για να φέρει στο προκείμενο ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης μεταξύ κάποιου που λέει τα δικά του και εκείνου που τον ακούει, τον τιθασεύει και τον συνοδεύει.

Όπως και στο Historias de divan, το πρώτο βιβλίο του Γκαμπριέλ Ρολόν, πρόκειται για "αληθινές ιστορίες".

Τις περισσότερες φορές σκληρές, ναι, όμως πάντα γεμάτες από ζωή. Πολλή ζωή.

Αποκτήστε το βιβλίο Θεραπεύοντας την ψυχή, από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

8. Πλάθοντας Ανθρώπους - Virginia Satir

Πιστή στην πεποίθησή της ότι τα συγκροτημένα άτομα προέρχονται από αρμονικές και συγκροτημένες οικογένειες, η κορυφαία στο χώρο της οικογενειακής ψυχοθεραπείας Αμερικανίδα Βιρτζίνια Σατίρ εξηγεί στο βιβλίο αυτό την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην οικογενειακή ζωή και στο χαρακτήρα που διαμορφώνει μεγαλώνοντας κάθε παιδί.

Η συγγραφέας, με σαφή και κατανοητό τρόπο, εξετάζει βασικά θέματα της διάπλασης του ατόμου, των διαπροσωπικών σχέσεων και του κύκλου της ζωής (Αυτοεκτίμηση, Μορφές Επικοινωνίας, Οργάνωση της οικογένειας, Οικογένεια και κοινωνία, κ.ά.), ενώ σκιαγραφεί τα βασικά χαρακτηριστικά της οικογένειας του μέλλοντος.Καρπός πολύχρονης εμπειρίας και έρευνας στο χώρο της οικογενειακής θεραπείας, το Πλάθοντας ανθρώπους, από το 1972 που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες.

Αποκτήστε το βιβλίο Πλάθοντας ανθρώπους, από το βιβλιοπωλείο του Psychology.gr

9. Η συναισθηματική νοημοσύνη - Daniel Goleman

Τι είναι το IQ; Η μοίρα μας; Δεν είναι πάντως αυτό που συνήθως φανταζόμαστε. Αντίθετα, οι αντιλήψεις μας για την ανθρώπινη νοημοσύνη είναι αρκετά περιορισμένες, επειδή αγνοούν ένα καίριο πεδίο ικανοτήτων που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή.
Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο ο Daniel Goleman, με αφετηρία τις πρωτοποριακές έρευνες για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά, καταλήγει σε μια υπέροχη σύνθεση των πρόσφατων νευροεπιστημονικών ανακαλύψεων γύρω από τα συναισθήματα και αναδεικνύει τους παράγοντες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ευημερία των ατόμων.

Οι παράγοντες αυτοί -η αυτοεπίγνωση, ο έλεγχος των παρορμήσεων, η επιμονή, ο ζήλος και η αυτοενεργοποίηση, η ενσυναίσθηση και η κοινωνική προσαρμοστικότητα, ο αλτρουισμός και η συμπόνια- συγκροτούν ένα εντελώς διαφορετικό είδος ευφυΐας: τη συναισθηματική νοημοσύνη.

H συναισθηματική νοημοσύνη ή νοημοσύνη της καρδιάς αντιπροσωπεύει μια νέα αντίληψη επιτυχίας και ένα σπουδαίο σχέδιο ζωής.

Αποκτήστε το βιβλίο Η συναισθηματική νοημοσύνη από το βιβλιοπωλείο του Psychology.gr

10. Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά - Irvin Yalom

Η Τζίννυ Έλκιν είναι μια νεαρή πολλά υποσχόμενη συγγραφέας με ψυχικά προβλήματα. Κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί από ψυχιάτρους "σχιζοειδική... με οριακά ψυχωτικές νοητικές διεργασίες". Έχοντας δοκιμάσει ποικίλες θεραπείες, ξεκινά τελικά ατομική ψυχοθεραπεία με τον Ίρβιν Γιάλομ στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Το "Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά" είναι προϊόν του θεραπευτικού τους συμβολαίου, στο οποίο συμφώνησαν να καταγράφουν χωριστά τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά τους από κάθε συνεδρία. Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται για πρώτη φορά η σχέση θεραπευτή και θεραπευομένου χωρίς καμία μυθοπλασία.

Σ' αυτή την ανταλλαγή σημειωμάτων, που μοιάζει σχεδόν σαν επιστολικό μυθιστόρημα, παρακολουθούμε τον τριανταεννιάχρονο Γιάλομ και την εικοσάχρονη ασθενή του να αγωνίζονται για την εμπέδωση μιας σχέσης οικειότητας και εμπιστοσύνης που θα συμβάλει καίρια στην ίαση.

Αποκτήστε το βιβλίο Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

11. Από την ηδονή στην τρέλα - Michel, Lobrot

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να μας διαφωτίσει για την ηδονή και μέσω αυτού για τη δύναμη που βρίσκεται μέσα μας και διασφαλίζει την ύπαρξή μας.

Τελειώνει με ένα κεφάλαιο πάνω στην τρέλα γιατί η τρέλα είναι το ακριβώς αντίθετο της ηδονής.

Ο άνθρωπος, "ζώον λογικόν", είναι στην πραγματικότητα ζώο παράλογο, απειλούμενο απ' την τρέλα... διχασμένος ανάμεσα σε δύο είδη δυνάμεων εντελώς αντίθετων και αντιφατικών: της ευχαρίστησης και του πόνου.

Αποκτήστε το βιβλίο Από την ηδονή στην τρέλα , από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

12. Ανθρωπογνωσία: Η ανάπτυξη του χαρακτήρα - Alfred Adler

Ο Άλφρεντ Άντλερ υπήρξε Αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος. Συμπορεύτηκε με τον Φρόυντ στα πρώτα βήματα της ψυχανάλυσης, μέχρι που απαρνήθηκε τις θεωρίες του ψυχαναλυτικού κινήματος. Διατύπωσε ένα ολοκληρωμένο σύστημα κατανόησης και ερμηνείας της συμπεριφοράς του ανθρώπου, ιδρύοντας τη σχολή της Ατομικής Ψυχολογίας.

"Η ανάπτυξη του χαρακτήρα" αποτελεί το κύριο μέρος του έργου του "Ανθρωπογνωσία" ("Menschenkenntnis", 1927). Εκεί, ο Άντλερ προσεγγίζει με μια ανθρώπινη ματιά τον χαρακτήρα των παιδιών σε συνάρτηση με το κοινωνικό τους περιβάλλον. Εξετάζει, διεξοδικά, το αίσθημα της κατωτερότητας, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων μα και των αδερφών.

Η ανθρωπογνωσία για τον Άντλερ, αποτελεί το κλειδί για μια καλύτερη κοινωνία. Η "Ανθρωπογνωσία" για όλο τον νεότερο κόσμο, αποτελεί το θεμελιώδες έργο της σύγχρονης ψυχολογίας.

Αποκτήστε το βιβλίο Ανθρωπογνωσία: Η ανάπτυξη του χαρακτήρα από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

13. Η θεραπεία του Σοπενάουερ - Irvin Yalom

Δέκα αληθινές ιστορίες ψυχοθεραπείας από τη κλινική εμπειρία του Ίρβιν Γιάλομ. Δέκα ανθρώπινες σχέσεις -δέκα θεραπευτικές περιπέτειες.

Σ' αυτή τη σπάνια περιγραφή του αφοσιωμένου θεραπευτή την ώρα της δουλειάς του, ένας δάσκαλος της ψυχιατρικής έρχεται ανοιχτά αντιμέτωπος όχι μόνο με τα δικά του συναισθήματα και σφάλματα αλλά και με την αβεβαιότητα που υπάρχει στην καρδιά της θεραπευτικής σχέσης.

Ο Γιάλομ στρέφει εδώ τον προβολέα τόσο στους ασθενείς όσο και στον εαυτό του.

Αποκτήστε το βιβλίο Η θεραπεία του Σοπενάουερ από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

14. Να θέλεις και να ερωτεύεσαι - Rollo May

Το βιβλίο αυτό αξίζει να διαβαστεί απο όσους αναζητούν το νόημα στη ζωή κι επιθυμούν να ζήσουν με επίγνωση.

Είναι μιά κλασική πραγματεία που αφορά την αιτία που οι σύγχρονες σχέσεις δοκιμάζονται έντονα. Ο έρωτας και η θέληση είναι τόσο αλληλένδετα μεταξύ τους, ώστε το ένα να προϋποθέτει το άλλο.

Σε μιά κουλτούρα στην οποία η αναποφασιστικότητα και οι αιτιοκρατικές εξηγήσεις έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αναγνώριση της προσωπικής ευθύνης και την δύναμη της θέλησης, δεν είναι απορίας άξιον γιατί ο έρωτας δεν καταφέρνει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή μας.

Κάθε σελίδα του βιβλίου προκαλεί τον αναγνώστη να ξανασκεφτεί την δική του δύσκολη κατανόηση του έρωτα. Δεν είναι βεβαίως βιβλίο αυτοβοήθειας με εύκολες απαντήσεις ή συμβουλές, αλλά μία φιλόδοξη κι εξαιρετικά διαφωτιστική απόπειρα συμφιλίωσης των συναισθημάτων με τις πράξεις μας.

Αποκτήστε το βιβλίο Να θέλεις και να ερωτεύεσαι από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

15. Σιωπή - Hanh, Thich Nhat

Ξοδεύουμε πολύ χρόνο αναζητώντας την ευτυχία, ενώ ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος θαύματα. Και μόνο που είμαστε ζωντανοί και περπατάμε στη Γη είναι ένα πραγματικό θαύμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς τρέχουμε λες και υπάρχει κάποιο καλύτερο μέρος που πρέπει να φτάσουμε. Η ομορφιά είναι εδώ και μας καλεί κάθε μέρα, κάθε ώρα, αλλά σπάνια είμαστε σε θέση να ακούσουμε.

Η βασική συνθήκη για να καταφέρουμε να ακούσουμε το κάλεσμα της ομορφιάς και να αποκριθούμε σε αυτό είναι η σιωπή. Εάν δεν υπάρχει σιωπή μέσα μας -αν το μυαλό μας, το σώμα μας, είναι γεμάτα θορύβους- τότε δεν μπορούμε να ακούσουμε το κάλεσμα της ομορφιάς.

Αποκτήστε το βιβλίο Σιωπή από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

16. Μαχάτμα Γκάντι, Περί ζωής - Arun Gandhi

Παρόλο που ο δρόμος της αλήθειας είναι ευθύς και στενός και κοφτερός σαν λάμα ξυραφιού, για μένα ήταν ο πιο εύκολος και γρήγορος.
Μαχάτμα Γκάντι

Μετά "Το δώρο του θυμού", ο Αρούν Γκάντι μας χαρίζει πολύτιμα μαθήματα ζωής για την αγάπη, την ειρήνη, την ευτυχία και όλα όσα απασχόλησαν το αεικίνητο πνεύμα του παππού του Μαχάτμα Γκάντι.

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά τον θάνατό του, τα λόγια του εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να αποτελούν πολύτιμο οδηγό ζωής, θυμίζοντάς μας ότι η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο...

Αποκτήστε το βιβλίο Μαχάτμα Γκάντι, Περί ζωής, από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

17. Η σοφία των αιώνων - Wayne Dyer

Τι θα είχαν να μας πουν σήμερα οι σοφοί μας πρόγονοι;

Σε μια περιεκτική συλλογή εύστοχων αποσπασμάτων από τα έργα μερικών από τους μεγαλύτερους στοχαστές των τελευταίων είκοσι πέντε αιώνων, ο συγγραφέας Wayne Dyer εξηγεί τη σημασία και το ευρύτερο νόημα που έχει για τη ζωή μας καθένα από αυτά τα αποσπάσματα σοφίας. Παράλληλα -και αυτό είναι το σημαντικότερο- φανερώνει τον τρόπο για να εφαρμόσουμε αυτές τις διδαχές στη ζωή μας σήμερα.
Ένα πολύτιμο και ωφέλιμο δώρο για όλους μας, που προσεγγίζει την αυθεντική σοφία μέσα από τα λόγια εξήντα μεγάλων διανοούμενων, όπως ο Ουόλτ Ουίτμαν, ο Σαίξπηρ, ο Μαχάτμα Γκάντι, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή.

Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Wayne Dyer, εντρυφώντας στη διδασκαλία των πνευματικών ανθρώπων του παρελθόντος, ανασύρει αξίες και σοφία για το παρόν.

Αποκτήστε το βιβλίο Η σοφία των αιώνων, από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

18. Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις - Leo Buscaglia

Το "Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις", είναι ένα από τα καλύτερα και πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του Λεό Μπουσκάλια. Είναι ένας ολόκληρος θησαυρός και μία ατελείωτη πηγή έμπνευσης, θάρρους και αποφασιστικότητας για όλους όσους αναζητούν μία καινούρια διάσταση στην προσωπικότητα τους και στη ζωή τους μέσα από τους δρόμους της κατανόησης και της αγάπης.

Αποκτήστε το βιβλίο Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

19. Το μικρό βιβλίο της αγάπης - Kahlil Gibran

Σ’ αυτό το μικρό βιβλίο συγκεντρώθηκαν ενενήντα από τις ρήσεις του που καλύπτουν το θεμελιώδες συναίσθημα της αγάπης σε όλες του τις εκφάνσεις – από τον πόθο ως τη φιλία και την εξιδανικευμένη αγάπη. Ένα βιβλίο για να διαβαστεί από όσους αγαπούν, να προσφερθεί σε όσους αγαπιούνται. Μια ανεξάντλητη πηγή σοφίας, έμπνευσης και φώτισης.

Ποιον αγαπάμε;
Στάθηκα μπροστά σου, κρυστάλλινος καθρέφτης, με κοίταξες και την εικόνα σου αντίκρισες.
Ύστερα είπες «σ’ αγαπώ».
Μα τον εαυτό σου ήταν που αγάπησες σ’ εμένα.
Η αγάπη δεν είναι παρά το πέπλο στους εραστές ανάμεσα.

Αποκτήστε το Το μικρό βιβλίο της αγάπης  από το βιβλιοπωλείο του Psychology.gr

20. Το ξύπνημα της Εύας - Alice Miller

Οι νέες έρευνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο επιβεβαιώνουν την άποψη της ότι το σώμα μας έχει αποθηκεύσει όλες τις μνήμες των πρώιμων εμπειριών μας, εκείνες που το συνειδητό μας αναγκάστηκε να απωθήσει πολύ νωρίς ώστε να κατορθώσει να επιβιώσει σε συνθήκες κακομεταχείρισης. Ωστόσο, αν οι μνήμες αυτές δε βρουν διέξοδο με ανάλογες συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά μας ή την κοινωνία, τότε κάποια στιγμή θα κάνουν την εμφάνιση τους, συχνά με τη μορφή συμπτωμάτων ασθένειας.

Στο "Ξύπνημα της Εύας", η Alice Miller, μέσα από αποκαλυπτικά παραδείγματα και την εύστοχη ανάλυση τους, μας παροτρύνει να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε το τραυματικό μας παρελθόν -να γευτούμε όπως η Εύα τον καρπό από το δέντρο της γνώσης-, ώστε να αποδεσμεύσουμε «το παιδί μέσα μας» στο οποίο ποτέ δεν επέτρεψαν να είναι ο εαυτός του, για να μπορέσει τώρα απελευθερωμένο και υγιές να ζήσει συμφιλιωμένο με τα αυθεντικά του συναισθήματα και τις πραγματικές του ανάγκες.

Αποκτήστε το βιβλίο Το ξύπνημα της Εύας, από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Καλή χρονιά... αυτοβελτίωσης και ψυχικής υγείας!!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

gkaltemis alexΤμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.