Επικοινωνία… Πόσο δύσκολο είναι δύο άνθρωποι να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, άσχετα από τη σχέση που έχουν; Έχουμε διαβάσει συμβουλές και οδηγίες για μια επιτυχημένη επικοινωνία, αλλά και πάλι δεν τα καταφέρνουμε.

Γιατί; Ίσως επειδή δεν δίνουμε τόση σημασία σε αυτόν που έχουμε απέναντί μας.

 

Δεν καταφέρνουμε να «διαβάσουμε» την προσωπικότητά του ή αλλιώς να βρούμε τα «κουμπιά» του. Υπάρχουν!

Τέσσερις βασικοί τύποι συμπεριφοράς

Και θα μου πεις «μα θα το κάνω αυτό με τον κάθε ένα ξεχωριστά που επικοινωνώ μέσα στην ημέρα μου»; Και ναι, και όχι. Τα νέα είναι καλά! Γιατί μπορεί να είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι ανθρώπινης συμπεριφοράς. Και μόλις τους κατανοήσεις, θα έχεις μια αποτελεσματική επικοινωνία τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική σου ζωή.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι 4 τύποι ανθρώπινης συμπεριφοράς; Να σου συστήσουμε τον Κόκκινο, τον Κίτρινο, τον Πράσινο και τον Μπλε!

Στο βιβλίο Ανάμεσα σε Ηλίθιους του Thomas Erikson αναλύονται με πολύ κατανοητό τρόπο και οι 4 διαφορετικοί τύποι συμπεριφοράς. Διευκρινίζεται και μέσα από παραδείγματα το πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον κάθε ένα και να επικοινωνήσουμε μαζί του.

Να σημειώσουμε πως περίπου το 80% όλων των ανθρώπων διαθέτει έναν συνδυασμό δύο χρωμάτων που κυριαρχούν στην συμπεριφορά του, περίπου το 5% διαθέτει μόνο ένα χρώμα που κυριαρχεί, ενώ οι υπόλοιποι τρία.

Λίγα στοιχεία για το κάθε χρώμα:

  • Ο Κόκκινος είναι γεννημένος αρχηγός, έντονος, ορμητικός και φιλόδοξος.
  • Ο Πράσινος είναι ο χαλαρός τύπος, λιγάκι απαθής αλλά πάντα διαθέσιμος να ακούσει το πρόβλημα των άλλων.
  • Ο Κίτρινος είναι υπερβολικά αισιόδοξος, ενθουσιώδης αλλά και εγωκεντρικός.
  • Ο Μπλε είναι ο άνθρωπος της λεπτομέρειας, προσεκτικός με συγκροτημένη σκέψη.

Αποκτήστε το βιβλίο Ανάμεσα σε ηλίθιους, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Προσαρμογή στους διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας

Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί αλλά τι μπορείς να κάνεις για αυτό;

Προσαρμογή! Η φυσική μας κατάσταση είναι να εκδηλώνουμε τη βασική μας συμπεριφορά. Η «αφύσικη» συμπεριφορά μας είναι να προσαρμοζόμαστε συνεχώς ανάλογα με το ποιοι είναι οι άλλοι κι αυτό απαιτεί ικανότητα, εκπαίδευση και ενέργεια.

Ανεξάρτητα, όμως, από το ποιος είσαι -αν είσαι Κόκκινος, Κίτρινος, Πράσινος ή Μπλε- πάντα θα ανήκεις στη μειονότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα συναντάς θα είναι διαφορετικοί από εσένα. Όσο ισορροπημένος κι αν είσαι, δεν μπορείς να είσαι όλοι οι τύποι ταυτόχρονα. Οπότε πρέπει να προσαρμόζεσαι ανάλογα με τους τύπους που γνωρίζεις.

Η καλή επικοινωνία είναι συνήθως θέμα προσαρμογής.

Και το βιβλίο Ανάμεσα σε Ηλίθιους του Thomas Erikson από τις εκδόσεις Διόπτρα, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να τελειοποιήσεις την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητές σου, να διαχειριστείς τις συγκρούσεις με αυτοπεποίθηση.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.